Spelregels-Keezen
 
 Keezen spelregels:
 
Voor dit spel heb je het volledige kaartspel nodig, exclusief de jokers.

Je deelt de kaarten als volgt:

1e ronde 5 kaarten per persoon

2e ronde 4 kaarten per persoon

3e ronde 4 kaarten per persoon

Daarna is de volgende speler aan de beurt om te delen.

 

Betekenis van de kaarten is als volgt:

 Aas   één pion opzetten of één vooruit.  
 Heer  één pion opzetten
 Vrouw  12 vooruit
 Boer  Verplicht je eigen pion omruilen met pion van een andere speler
 7  7 vooruit of 7 stappen vooruit, opgesplitst over twee eigen pionnen

(dus bijvoorbeeld 2 met de ene pion en 5 met de andere)

 4  4 stappen achteruit
 overige  vooruit met de waarde van de kaart

 

Je speelt het spel met de klok mee, legt de gespeelde kaarten op een stapel in het midden van het speelbord en mag de kaarten op willekeurige volgorde spelen. Het maakt dus niet uit wat er op tafel komt te liggen. Als je niets kunt leg je alle kaarten op het midden van het speelbord en speel je die ronde niet meer mee, tot er weer nieuwe kaarten gedeeld worden. Als je een kaart hebt die gespeeld kan worden, dan moet je hem ook spelen.

 

Een pion die op zijn beginpositie staat kan niet geruild worden, zelf wel verruilen, er niet afgegooid worden en niet gepasseerd worden. Hier kun je dus pionnen mee tegen houden. Verder mag je elke pion er af slaan.

 

Als je in je huisje gaat, moet dit uitkomen met het aantal stappen. Je mag niet achteruit lopen in je huisje, en het is niet toegestaan om vanaf de beginpositie achteruit je huisje in te gaan. Je moet je huisje van achteren naar voren vullen, en je mag niet over je pionnen heen stappen.

 

Bij 4 spelers speel je samen met je maat die tegenover je zit. Je speelt het hele spel met je eigen pionnen. Zodra je jouw eigen pionnen erin hebt, ga je jouw maat helpen. Het is dus niet verstandig om je maat er af te gooien. De 7 mag niet samen met je maat worden opgesplitst.